Pályázatok
Lócs község Magyar Falu
  • 2024. április 24.
  • György, Debóra
FőoldalHírekTündérkert kialakítás őshonos gyümölcsfákkal

Tündérkert kialakítás őshonos gyümölcsfákkal

2023. november 18 szombat, 01:00
Szerző: Lócs Községi ÖnkormányzatForrás: Rózsafalu Civil Egyesület
Tündérkert kialakítás őshonos gyümölcsfákkal

88 db facsemete elültetésével létrejött a Tündérkert Lócson az egykori focipálya területén mintegy 7479 m2 területen. A projekt a RÓCI Egyesület jelemtős pályázati támogatásaiból valósulhatott meg.

Harmadszorra is sikerrel vett részt a Rózsafalu Civil Egyesület a TESCO Global Zrt. által meghirdetett "Ön választ, mi segítünk!" elnevezésű programban. A 2023 tavaszán benyújtott pályázattal a vásárlói szavazásban a 20. körzetben, Vas vármegyében a legtöbb zsetont (23898 szavazat) összegyűjtve első helyezést ért el, ezzel 400.000 Ft támogatást nyert el a Tündérkert kialakítására. Majd érkezett az újabb hír, hogy a 5 országos különdíj közül az egyeiket Lócs kapta meg, amely szintén 400.000 Ft pénzdíjat jelent. És a meglepetéshíreknek itt még nem volt vége…. Újabb szenzációs hírként érkezett a megkeresés az Ökotárs Alapítványtól, aki  a Tesco pályázat bíráló bizottságának tagja, így ismerték meg a projektet. A Zöldövet elnevezésű támogató programja keretében 450.000 Ft támogatást nyújtott faültetés céljából a RÓCI számára. Így mindösszesen 1.250.000 Ft támogatásból valósulhatott meg a projekt, amelyet az Önkormányzat egészített ki 113.000 Ft-tal.

A lócsi gyümölcsfás kert létrehozásának ötletét a Tündérkert-mozgalom és elindítója, a pórszombati erdész, Kovács Gyula inspirálta. A valaha élt legnagyobb európai hírű magyar gyümölcsész, Bereczki Máté álma az volt, hogy „Isten legszebb gyümölcsöskertjévé változtassuk Magyarországot”. A nagy előd nyomdokait követte Kovács Gyula az 1980-as években kezdett az őshonos fajták megőrzésével foglalkozni, amikor a Göcsej szívében felismerte, hogy a gyümölcsfák és a régi kultúra emlékei a pusztulás szélére kerültek. Úgy vélekedett, hogy a hihetetlen gazdagságú vidéki világ értékeit meg kell őrizni. Ma már a Kárpát-medence minden térségében létesültek Tündérkertek, melyeknek száma 2023-ban több mint háromszázra tehető. Az első, egykor őshonos, ritka gyümölcsfákból álló Tündérkertet az 1990-es évek végén ültették.

A RÓCI Egyesület felvette a kapcsolatot Kovács Gyulával, aki fontos tanácsokkal látta el a közösséget. Falufórumot is tartottak, megkérdezték a lakosokat, kinek milyen régi gyümölcsfája van vagy volt régen, amely jól bírta az itteni körülményeket, és igyekeztek ezekből a fajtákból is beszerezni csemetéket. 69 tő érkezett Nógrád vármegyéből a Tündérkertek.com gyümölcsfa webáruházat működtető faiskolából, és további 19 db pedig Zalából, Pórszombatról Kovács Gyula gyűjteményéből, többek között Mátyás király kormos almája és Petőfi körtefája is. Továbbá Bereczki Máté nemesítette birs, Besztercei szilva, batul alma, egéralma, Budai Domonkos alma, árpával és búzával érő körte, cigánymeggy, cseresznye fajták, valamint Bereczki bőtermő birs, és bőtermő mogyoró, köszméte cserjék. Összesen 88 tő került az egykori focipálya területére.

A megvalósítás első lépéseként kitűzésre kerültek a terület pontos határat, majd kerítést kellett állítottak a vadak okozta károk megelőzése érdekében, akác oszlopokra 180 cm-es vadháló került. Beszereztek továbbá támasztókarókat a facsemeték mellé, szerves trágyát, és 2 db 210 literes esővízgyűjtőt, amely majd az öntözést fogja szolgálni.

A projekttel céljuk egyrészt az értékőrzés, másrészt a szabadtéri közösségi színtereik bővítése, ahova a jövőben egy kultúrpajtát is megálmodtak. Továbbá ez a projekt is illeszkedik a Virágos Magyarországért Verseny filozófiája mentén kialakított fejlesztési koncepcióba, jelentősen hozzájárulhat jövőre egy szép eredmény eléréséhez.

RN

Vissza

Fotók

fel