Pályázatok
Lócs község Magyar Falu
  • 2024. április 24.
  • György, Debóra
FőoldalHírekRendőrségi tájékoztató trükkös csalókról

Rendőrségi tájékoztató trükkös csalókról

2016. november 7 hétfő, 12:49

Új telefonos trükkel próbálkoznak a csalók

Nyereményekre hivatkozva próbálják megtéveszteni a hívott személyt.

Kérjük, ne dőljenek be a csalóknak!

Az elmúlt időszakban országosan előfordult a trükkös csalások újszerű elkövetési módja. Ennek lényege, hogy ismeretlen személyek többnyire számkijelzés nélkül, esetenként számkijelzéssel telefonon felhívják a sértetteket. Közlik, hogy az egyik telefontársaság, vagy gazdasági cég által meghirdetett nyereményjátékban pénzösszeget, vagy nagy értékű tárgyat nyertek. A csalásra irányuló telefonálás elkövetője nyájas hangon arra kéri a sértettet, hogy telefonos egyenlegfeltöltést hajtson végre. A telefonáló becsapott személyt egy, a lakhelyéhez közeli ATM automatához irányítja és ott az általa diktált tranzakció végrehajtására kéri. Ezt szabja feltételül annak érdekében, hogy az elnyert pénzösszeg átutalható legyen a sértett bankszámlájára.

A jóhiszemű és gyanútlan sértett, reménykedve az ígért több százezeres, de akár milliós nagyságú pénzösszeg, vagy nagy értékű tárgy elnyerésében, a felszólításnak eleget tesz és 15 ezertől akár 180 ezer forint nagyságig, a csaló által diktált számsorra feltöltést hajt végre a kijelölt ATM automatánál, azonban ezt nem követi az ígért nyeremény átadása, átutalása.

A csalók a hívott fél korosztályához igazodnak és készpénzt, vagy nagy értékű márkás termékek nyereményének ígéretével próbálják azokat megtéveszteni.

A Rendőrség kéri, hogy a hasonló esetek elkerülésének érdekében fokozott fenntartással kezeljék a jelzett tartalmú telefonhívásokat! A csalást elkövetni szándékozó személyek utasításait ne hajtsák végre! Kérjenek egy visszahívható központi számot! PIN-kódjukat illetékteleneknek ne adják meg!

Amennyiben hasonló jellegű bűncselekmény áldozatává váltak, jelentkezzenek az ingyenesen hívható 06/80/555-111-es „Telefontanú" zöld számán, a 107-es, vagy a 112-es központi telefonszámok valamelyikén!

 

VAS MEGYEI RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG

BŰNÜGYI IGAZGATÓSÁG

BŰNÜGYI OSZTÁLY

Bűnmegelőzési Alosztály

9700 Szombathely, Petőfi S. u. 1/C.

Telefon: 06/94/ 521-065   Fax: 06/94/521-160

E-mail: bunmeg.vasmrfk@vas.police.hu

Vissza
fel