Pályázatok
Lócs község Magyar Falu
  • 2024. június 15.
  • Jolán
FőoldalHírekA rózsafalut szolgáló eszközbeszerzés a Rózsafalu...

A rózsafalut szolgáló eszközbeszerzés a Rózsafalu Civil Egyesület VP6 projektje keretében

2023. április 12 szerda, 11:43
Szerző: Lócs Községi ÖnkormányzatForrás: Rózsafalu Civil Egyesület
A rózsafalut szolgáló eszközbeszerzés a Rózsafalu Civil Egyesület VP6 projektje keretében

Egy Husqvarna R318 típusú fűnyíró ridert szerzett be a RÓCI Egyesület a sikeres VP6-19.2.1.-90-C.2-17 kódszámú projektje keretében 2023. február 17-én.

Pályázat címe: A rózsafalut szolgáló eszközbeszerzés

Pályázó neve: Rózsafalu Civil Egyesület

Székhelye: 9634 Lócs, Fő u. 52.

Képviselő: Buús Judit elnök

Adószám: 19278986-1-18

TO iratazonosító: 3412111045

Projekt azonosító: 3396414529

Támogatási összeg: 1.999.996 Ft vissza nem térítendő

Önerő összege: 365.164 Ft

Projekt fizikai befejezése: 2023.03.31-ig

 

A projekt eredményeképpen beszerzésre került a helyi értéket ápoló közösség, a RÓCI közösség működését segítő új eszköz: egy Husqvarna R318 Rider típusú, zöldterület-gondozást szolgáló kisgép, mely a helyi természeti és épített örökség értékeit, főként a rózsaágyások és műemlék épületek környezetének magas szintű, hatékony gondozását, ápolását teszi lehetővé. Az eszköz üzembe helyezése sikeresen megtörtént 2023. március 24-én, majd Húsvét ünnepére már szolgálatba is állítottuk, elvégeztük a rózsaágyások közti fű nyírását. A beruházást a pályázatban benyújtott szakmai és pénzügyi tervnek megfelelően sikerült realizálni.

A beszerzett modern eszköz egy Husqvarna R318 X Rider típusú fűnyíró kisgép egy 3 késes 112 cm-es vágóasztallal. Ez a gép egy hatékony, erős, könnyen használható, sokoldalú rider, amely teljesítményével nagyszerű eredményeket nyújt. A 9,6 kW-os motornak köszönhetően hatékony, könnyű használatot, kiváló manőverező képességet, élvezetes vezetést biztosít. A törzscsuklós kormánymű és az előre szerelt vágóasztal intuitív vezetési módot tesz lehetővé, nyíráskor nagyon jól elérhető mindenféle felület, mindemellett a vezetőnek az egész munkaterületre nagyon jó rálátása van. A pedállal működtetett hidrosztatikus meghajtás, a könnyen elérhető kezelőelemek és az automata képkapcsolás örömtelivé teszi a munkát. A vágóasztal könnyedén felemelhető szerviz-pozícióba, hogy fűnyírás után könnyen le lehessen tisztítani. Ez a rider sokkal többet tud, mint csak füvet nyírni. A kiegészítő szerszámoknak köszönhetően, mint pl. a hótoló lap, utánfutó csatlakozási lehetőség, mohagereblye, só- és műtrágyaszóró egész évben alkalmassá teszi a helyi értékek környezetének gondozására. Egyelőre a kiegészítő eszközök beszerzése nem történt meg. Ezeket idővel saját forrásból fogja beszerezni az egyesület. Az intuitív kijelző vizuális szimbólumokkal és figyelmeztető hangokkal kommunikál a vezetővel, segíti a működést, és valós idejű adatokat, figyelmeztetéseket nyújt. Kettős LED-es fényszóróval és kulcsos indítási rendszerrel felszerelt.

A közösség a rózsafaluként ismert Lócs településen szerveződött, 2020-ban alakult egyesületté, melynek fő célkitűzései között szerepel a faluszépítés, a környezet megóvása, gondozása, a helyi természeti értékek – főként a rózsák – ápolása, tovább örökítése. Az egyesület fontos feladata továbbá a helyi értékeket bemutató és a közösséget erősítő programok, szabadidős tevékenységek ösztönzése, szervezése, lebonyolítása.

A projekt egyszerre több helyi értéket is érint. A beruházás eredményeképpen magas színvonalon tudjuk prezentálni a rózsaágyásokat, a templomokat, a védett fasorokat, tovább szépítve ezzel a településképet. Hozzájárul a rózsák, mint helyi értékek megőrzéséhez. A rendezett környezetben a közösség tagjai jól érzik magukat, növeli a kötődésüket, erősíti az identitásukat, vonzóvá válik a letelepedni vágyók számára, ezáltal a beruházás közvetve növeli a település közösség- és népességmegtartó erejét. Hozzájárul a Virágos Magyarország Versenyben való eredményes szerepléshez. Elősegíti a hosszú távú turisztikai célok elérését. Másrészt hatékonnyá, gyorsabbá válik az egyesület munkavégzése, amely azért is fontos szempont, mivel az önként vállalt munkát a tagok szabadidejükben látják el.

A projekt illeszkedik az UTIRO Térségfejlesztő Egyesület Helyi Fejlesztési Stratégiájában megjelölt célkitűzésekhez.

A rózsák, a templomok, egyéb természeti értékek mellett a Rózsafalu Civil Egyesület is szerepel Lócs Község helyi definiált értékleltárában, melyet Lócs Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a 34/2020. (VIII.12.) számú határozatával fogadott el.

A fenti célok elérése érdekében az egyesület együttműködési megállapodást kötött térségi szervezettel – UTIRO Térségfejlesztő Egyesülettel, valamint a helyi önkormányzattal, a szomszéd település – Sajtoskál - értékőrző közösségével, ahol szintén sok rózsát gondoznak, illetve a turisztikai, marketing tevékenységet végző Bük, Bükfürdő Közhasznú Turisztikai Egyesülettel annak érdekében, hogy a definiált lócsi helyi értékek megfelelő szakmai támogatással kerüljenek bemutatásra a környékre érkező (lásd Bükfürdő) vendégek, turisták számára.

 

Forrás: Rózsafalu Civil Egyesület


 

Vissza

Fotók

fel