Lócs község Magyar Falu
  • 2023. június 7.
  • Róbert
FőoldalCivil szervezetekRózsafalu Civil Egyesület

Rózsafalu Civil Egyesület

Vezető: Buús JuditCím: 9634 Lócs, Fő u. 52.

Rövid neve: RÓCI

Nyilvántartási száma: 18-02-0200821

Adószáma: 19278986-1-18

 

2020. július 8-án megtartotta alakuló ülését, szeptember 7-én hivatalosan is bejegyzésre került a Rózsafalu Civil Egyesület 38 alapító taggal, melynek célja a településrendezés, faluszépítés, környezetvédelem, természeti és épített örökség megőrzése, hagyományok ápolása, kulturális és szabadidős tevékenységek ösztönzése, egészséges életmódra nevelés.  

2020. október 12-én benyújtotta első pályázatát a Tesco-Global Zrt. által kiírt „Ön választ, mi segítünk” című felhívásra a Mókusodú program és rózsakapuk Lócson című projekttervvel. Az elbírálás első fordulójában egy szakmai bizottság értékeli a benyújtott projekteket, minden körzetbe 3 projektterv jut be a Tesco áruházakba a vásárlói szavazás szakaszába, azonban a pandémia miatt elmaradt a vásárlói szavazás, a szakmai bizottság támogatásra érdemesnek ítélte a projekttervet és 250.000,- Ft támogatást nyújtott a megvalósításra. 

Projekt megvalósítási időszaka: 2021. január 11.- 2021. október 29.

Projekt keretében 2021. áprilisában 4 db boltíves rózsakaput, 1 db rózsalugas pavilont és 4 db egyes futtatót telepített az egyesület Lócs köztereire, továbbá 45 rózsatövet ültetett el a szorgos csapat. Az evangélikus templom mögött egy hangulatos mini rózskertet lakított ki rózsalugassal. A projekt másik részében a környezeti neveléshez kapcsolódva Kutschi Péter természetvédelmi szakember tartott előadást az érdeklődö közönségnek a mókusokról, majd október végén az egyesület 20 db mókusodút készített és helyezett ki a közpark fáira, köztük 4 etetőt, hogy a sok kis emlős télire ne a házak lambériájába költözzön be, hanem a mesterséges odvakba. Minden gyermeknek lett egy odúja Lócson, amit elnevezett, és innentől nyomon követi a beköltözőt, gondoskodik a téli élelemről a mókus számára. A program keretében az egyesület az Őrségi Nemzeti Park szakmai segítségével készített egy kiadványt is, melyet 40 példányban terjesztett. A program célja a mókusok téli védelme mellett az emberek és állatok békés együttélésének megteremtése. A programban minden alkalommal 24-30 fő vett részt, nagyon jó hangulatban teltek az összejövetelek, közös ültetés, barkácsolás, amely egy 90 fős állandó lakosságszámú településen jó aránynak mondható. További fotók megtekinthetők a Fotógalériában.

 

Második sikeres pályázatát is a Tesco "Ön választ, mi segítünk" programja keretében nyerte el az egyesület. Közösségi pihenőkert kialalókítása gyógy- és fűszernövényekkel a Pós-patak partján című projektterv bejutott a vásárlói szavazás szakaszába, ahol 1472 szavazattal Vas megyében a 2. helyezettnek járó 200.000,- Ft támogatást nyerte el közösségünk.


Projekt megvalósítási időszaka: 2021.09.01.- 2022.02.28.

A projekt keretében hosszas előkészítő munka után októberben telepítettük a 3 magaságyást, melyeket Reiber Lajos és Csaba asztalomesterek készítettek, majd ezt követte a növények beültetése, 12 tő évelővel és tavasszal még egynyáriak is kerülnek az ágyásokba. A projektet 2022. február 24-én Vámos Amanda gyógynövénytermesztő szakértőnk előadásával és a két kerti pad kihelyezésével zártuk. Ő végig koordinálta a munkálatokat szakmai segítségnyújtásával, az előadásán pedig sok hasznos információt nyújtott a hallgatóságnak a növények gondozásáról, szaporításáról, szárításáról és hasznosításukról. A projekt célja a természetes gyógymódok népszerűsítése, ezáltal a helyi környezeti nevelési programba való beillesztése, illetve a faluszépítés, egy új pihenősziget jött létre a gyógynövénykert kialakításával.

Vissza

Fotók

fel