Pályázatok
Lócs község Magyar Falu
  • 2024. április 19.
  • Emma
FőoldalCivil szervezetekRózsafalu Civil Egyesület

Rózsafalu Civil Egyesület

Vezető: Buús JuditCím: 9634 Lócs, Fő u. 52.

Rövid neve: RÓCI

Nyilvántartási száma: 18-02-0200821

Adószáma: 19278986-1-18

 

2020. július 8-án megtartotta alakuló ülését, szeptember 7-én hivatalosan is bejegyzésre került a Rózsafalu Civil Egyesület 38 alapító taggal, melynek célja a településrendezés, faluszépítés, környezetvédelem, természeti és épített örökség megőrzése, hagyományok ápolása, kulturális és szabadidős tevékenységek ösztönzése, egészséges életmódra nevelés.  

2020. október 12-én benyújtotta első pályázatát a Tesco-Global Zrt. által kiírt „Ön választ, mi segítünk” című felhívás 8. fordulójában a Mókusodú program és rózsakapuk Lócson című projekttervvel. Az elbírálás első fordulójában egy szakmai bizottság értékeli a benyújtott projekteket, minden körzetbe 3 projektterv jut be a Tesco áruházakba a vásárlói szavazás szakaszába, azonban a pandémia miatt elmaradt a vásárlói szavazás, a szakmai bizottság támogatásra érdemesnek ítélte a projekttervet és 250.000,- Ft támogatást nyújtott a megvalósításra. 

Projekt megvalósítási időszaka: 2021. január 11.- 2021. október 29.

Projekt keretében 2021. áprilisában 4 db boltíves rózsakaput, 1 db rózsalugas pavilont és 4 db egyes futtatót telepített az egyesület Lócs köztereire, továbbá 45 rózsatövet ültetett el a szorgos csapat. Az evangélikus templom mögött egy hangulatos mini rózskertet lakított ki rózsalugassal. A projekt másik részében a környezeti neveléshez kapcsolódva Kutschi Péter természetvédelmi szakember tartott előadást az érdeklődö közönségnek a mókusokról, majd október végén az egyesület 20 db mókusodút készített és helyezett ki a közpark fáira, köztük 4 etetőt, hogy a sok kis emlős télire ne a házak lambériájába költözzön be, hanem a mesterséges odvakba. Minden gyermeknek lett egy odúja Lócson, amit elnevezett, és innentől nyomon követi a beköltözőt, gondoskodik a téli élelemről a mókus számára. A program keretében az egyesület az Őrségi Nemzeti Park szakmai segítségével készített egy kiadványt is, melyet 40 példányban terjesztett. A program célja a mókusok téli védelme mellett az emberek és állatok békés együttélésének megteremtése. A programban minden alkalommal 24-30 fő vett részt, nagyon jó hangulatban teltek az összejövetelek, közös ültetés, barkácsolás, amely egy 90 fős állandó lakosságszámú településen jó aránynak mondható. További fotók megtekinthetők a Fotógalériában.

 

Második sikeres pályázatát is a Tesco "Ön választ, mi segítünk" programja (9. forduló) keretében nyerte el az egyesület. Közösségi pihenőkert kialalókítása gyógy- és fűszernövényekkel a Pós-patak partján című projektterv bejutott a vásárlói szavazás szakaszába, ahol 1472 szavazattal Vas megyében a 2. helyezettnek járó 200.000,- Ft támogatást nyerte el közösségünk.


Projekt megvalósítási időszaka: 2021.09.01.- 2022.02.28.

A projekt keretében hosszas előkészítő munka után októberben telepítettük a 3 magaságyást, melyeket Reiber Lajos és Csaba asztalomesterek készítettek, majd ezt követte a növények beültetése, 12 tő évelővel és tavasszal még egynyáriak is kerülnek az ágyásokba. A projektet 2022. február 24-én Vámos Amanda gyógynövénytermesztő szakértőnk előadásával és a két kerti pad kihelyezésével zártuk. Ő végig koordinálta a munkálatokat szakmai segítségnyújtásával, az előadásán pedig sok hasznos információt nyújtott a hallgatóságnak a növények gondozásáról, szaporításáról, szárításáról és hasznosításukról. A projekt célja a természetes gyógymódok népszerűsítése, ezáltal a helyi környezeti nevelési programba való beillesztése, illetve a faluszépítés, egy új pihenősziget jött létre a gyógynövénykert kialakításával.

Majd ismét sikerrel pályáztunk a Tesco "Ön választ,  mi segítünk" program 11. fordulójában is, melyben projektünk címe: Ültess egy fát Lócson! Elsősorban a tagjainknak, illetve a helyi családoknak szólt a felhívásunk, mivel kis település lévén nincs olyan sok szabad közterület, főleg a sok rózsa miatt, hogy olyan nagyon sok fát tudnánk ültetni. Végülis 3. helyezésrt értünk el a vásárlói szavazáson, így 100.000 Ft támogatásban részesült az egyesületünk, és további 70.000 Ft támogatást nyújtott hozzá az önkormányzat, 15 facsemetét tudtunk vásárolni. Köztük magnóliát, égert, japán füzet, japán cseresznyét.

Projekt megvalósítás időszaka: 2022.09.01-2023.02.28.

 

A Tesco programján a 13. fordulóban ismét pályáztunk, nagyot álmodtunk, az egykori focipálya területét szerettük volna újra hasznosítani, ezért egy őshonos gyümölcsfákkal teli Tündérkertet képzeltünk el ide, a Tündérkert mozgalom elvén. Első ízben mintegy 100.000 Ft támogatással kalkuláltunk és 15-20 facsemetével. Ehhez képest óriási sikert és eredményt értünk el!

A 2023 tavaszán benyújtott pályázattal a vásárlói szavazásban a 20. körzetben, Vas vármegyében a legtöbb zsetont (23898 szavazat) összegyűjtve első helyezést értünk el, ezzel 400.000 Ft támogatást nyertünk el. Majd érkezett az újabb hír, hogy a 5 országos különdíj közül az egyeiket Lócs kapta meg, amely szintén 400.000 Ft pénzdíjat jelent. És a meglepetéshíreknek itt még nem volt vége….

Újabb szenzációs hírként érkezett a megkeresés az Ökotárs Alapítványtól, aki  a Tesco pályázat bíráló bizottságának tagja, így ismerték meg a projektünket. A Zöldövet elnevezésű támogató programjuk keretében pályázhattunk 450.000 Ft támogatásra faültetés céljából. Ezt a támogatást is sikerült elnyernünk.

Így mindösszesen 1.250.000 Ft támogatásból kezdhettük meg a projekt megvalósítását szeptemberben, amelyet az Önkormányzat egészített ki 113.000 Ft-tal. Felvettük a kapcsolatot Kovács Gyulával, aki fontos tanácsokkal látott el bennünket. Falufórumot tartottunk, megkérdeztük a lakosokat, kinek milyen régi gyümölcsfája van vagy volt régen, amely jól bírta az itteni körülményeket, és igyekeztünk ezekből a fajtákból is beszerezni csemetéket. 69 tő érkezett Nógrád vármegyéből a Tündérkertek.com gyümölcsfa webáruházat működtető faikolából, és további 19 db pedig Pórszombatról Kovács Gyula gyűjteményéből, többek között Mátyás király kormos almája és Petőfi körtefája is. Továbbá Besztercei Máté nemesítette szilvák, batul alma, egéralma, Budai Domonkos alma, árpával és búzával érő körte, cigánymeggy, cseresznye fajták, valamint Bereczki bőtermő birs, és bőtermő mogyoró, köszméte cserjék. Összesen 88 tő kerül az egykori focipálya területére.


Vissza

Fotók

fel